L'Escala Costa Brava....
...La Bisbal de L'Empordà, hoofdstad van de keramiek...
Can Solivera
Verrassend, een rondleiding te krijgen in het Nederlands op een bedrijf waar een oerspaans product als olijfolie wordt gemaakt. Het overkomt je op Can Solivera, een landgoed met olijfgaarden rond een duizend jaar oude boerderij, waar de beste kwaliteit olijfolie wordt gemaakt door..... Nederlanders!
Bij Can Solivera wordt gewerkt volgens traditionele kweek-, snoei- en oogstmethoden, met brede, open bomen en men legt zich hier toe op het produceren van virgen extra olijfolie, gemaakt van de "arbequina" een olijvensoort die borg staat voor een fruitige en pittige smaak, zeker als deze vroeg wordt geoogst. Verlies aan kwantiteit door de vroege oogst en de traditionele werkwijze neemt men er op de koop toe.
Het acht hectare grote landgoed ligt vlak bij La Bisbal d'Empordà en is te bezoeken. De rondleiding bestaat uit een wandeling door de olijfgaard met uitleg over het landgoed en de olijventeelt, een bezoek aan de productieruimten en aan de boerderij voor een videopresentatie en een proeverij. En olijfolie kopen kan natuurlijk ook. Ook als er niet geoogst wordt loont een bezoek de moeite: het gehele ambachtelijke proces van oogst tot verwerking tot olie zoals het bij Can Solivera plaatsvindt, wordt met een boeiende presentatie uit de doeken gedaan.

Aceite de oliva extra virgen, koud geperste olie van gezonde olijven. De beste Spaanse olijfolie komt uit Catalonië en wordt gemaakt van de olijvensoort "arbequina".
In de op het landgoed gelegen boerderijwinkel zijn de producten van het familiebedrijf te koop: diverse soorten olijfolie en daarvan afgeleide producten zoals olijfzeep en parfum, maar ook ansjovis uit L'Escala, geconserveerd in de extra virgen olijfolie van Can Solivera.
Can Solivera is te vinden aan de doorgaande weg (C66) naar Palamós, op circa 3 km van La Bisbal d'Empordà.
Can Solivera Link naar de website van Can Solivera.
Fira de l'oli In Ventalló vindt jaarlijks de "Fira de l'Olli" plaats.