L'Escala Costa Brava....
...La Bisbal de L'Empordà, hoofdstad van de keramiek...
Calella de Palafrugell

Dit typische vissersdorp, met langs het strand door arcaden overdekte straatjes, is ongetwijfeld het meest schilderachtige plaatsje aan de kust van El Baix Empordà. Het ligt aan de noordkant van een ruime baai zodat de witte gevels, afgewisseld met hier en daar een pastelkeurige gevel, altijd naar de zon gekeerd zijn. Was het van oorsprong een visserswijk van Palafrugell en later een haven voor de export van de kurk uit Palafrugell, nu is het een drukke toeristenplaats die zijn oorspronkelijkheid heeft weten te behouden. In het voor- en najaar, als de drukte is geweken, ademt het plaatsje toch weer de rust die er beter bij past en dan is het een bezoekje meer dan waard. Dat geldt ook voor de nabij gelegen botanische tuin, Jardí Botànic de Cap Roig, met een collectie van de lokale flora. Calella de Palafrugell staat bekend om zijn traditionele Cantada d'Havaneres op en voor het strand, elk jaar rechtstreeks uitgezonden op de Catalaanse TV.


Barraques de pescadores - schuurtjes, overdekt met gewelven, aan het strand waarin de vissers hun spullen bewaarden. L'Escala heeft er ook nog enkele, maar minder fraai dat deze.

Het uitzicht vanuit Calella op het zuidelijke deel van de baai, die wordt begrensd door Cap Roig, de rode kaap, genoemd naar zijn kleur.
Jardí Botánic
Jardí Botánic De kaap herbergt een bijzondere tuin met onder andere een grote verzameling cactussen.