L'Escala Costa Brava....
...La Bisbal de L'Empordà, hoofdstad van de keramiek...
El Baix Empordà
El Baix Empordà ligt oostelijk van Girona en grenst aan de noordkant aan L'Alt Empordà. Het landschap wordt, evenals dat van L'Alt Empordà gekenmerkt door een met heuvels omgeven laagland, een agrarisch cultuurlandschap in het stroomgebied van de Ter. De alluviale vlakte van de Empordà sterkt zich uit over de beide comarcas en werd gevormd door sediment van met name de Fluvià (L'Alt Empordà) en de Ter (El Baix Empordà). De heuvels in het zuiden, Les Gavarres, zijn dichtbegroeid met pijnbomen en steeneiken en bieden prachtige vergezichten over de Empordà. De kustlijn loopt vanaf de baai van Montgó ten zuiden van L'Escala tot even voorbij Sant Feliu de Guíxols. Een mooi stukje Costa Brava loopt van Sa Riera bij Begur tot Calella de Palafrugell. Bij L'Estartit ligt de beschermde eilandengroep Illes Medes, bij duikers vooral bekend van wege het onderwaterleven. De hoofdstad van het gewest, La Bisbal d'Empordà, ligt in het midden van het gewest en is wijd en zijd bekend om haar aardewerk.
Landschap
Landschap. Het noordelijk deel van het achterland van El Baix Empordà wordt landschappelijk gezien voornamelijk bepaald door de akkerbouw.
Dorpjes
Dorpjes. Enkele kilometer vanaf de kust zijn ze al te vinden: schilderachtige dorpjes als Peratallada, Monells, Pals, Ullastret, Madremanya, Cruïlles, Vulpellac, etc..
PN del Montgrí, Illes Medes i Baix Ter
PN del Montgrí, Illes Medes i Baix Ter. Tussen Torroella de Montgrí en L'Escala ligt een bosrijk gebied van het Montgrí-massief dat abrupt in zee eindigt. De wandelroute GR-92 loopt door dit gebied.
Kust
Kust. Ten zuiden van het massief van Montgrí wordt de rotsachtige kust onderbroken door het brede strand, Platja de Pals, om daarna weer door te lopen in de rotsachtige kust met veel baaitjes van de centrale Costa Brava.
Dolmen
Dolmen. In de bosrijke Sierra de Gavarres in het zuiden van Baix Empordà, vlak bij het dorpje Romanyà de la Selva, ligt een bijzonder megalitisch monument, de Cova d'en Daina.
La Processó de Verges
La Processó de Verges. In Verges vindt in de Goede Week een nachtelijke processie plaats die, met het voor Spanje unieke onderdeel "La Dansa de la Mort", het doorgans stille dorpje grote bekendheid heeft gegeven.