L'Escala Costa Brava....
...La Bisbal de L'Empordà, hoofdstad van de keramiek...
Begur
Begur ligt tegen de hellingen van een ruim 200 m hoge heuvel. Boven op deze heuvel ligt al sinds de 11e eeuw een kasteel. Het ligt een beetje landinwaarts en daardoor op een strategische positie om weerstand te kunnen bieden aan piraterij vanuit zee die in de 16e en 17e eeuw deze kuststreek teisterde.
Castell de Begur
Castell. Een korte wandeling langs de mooie huizen van Begur leidt naar de 220 m hoge top van de heuvel, waar een prachtig uitzicht over Begur en de omringende streek met vergezichten tot 100 km deze moeite beloont.
Toen bleek dat het kasteel niet voldoende was om de masias rond Begur te verdedigen tegen de aanhoudende piraterij, leidde dit tenslotte tot een verdedigingssysteem met wachttorens. Van de 10 torens die Begur ooit telde zijn er nog 5 verspreid over het stadje te vinden.
Mas Pinc. Een mooi voorbeeld is de toren bij Mas Pinc even buiten het stadje. Er is een cultureel centrum in gevestigd.
Een andere toren staat bij het Casa Pella i Forgas, genoemd naar een historicus die hier ooit gewoond heeft.
Het kruisbeeldje op een zuil is aan het pleintje voor het huis te vinden.
Casa i Torre Fortificada Pella i Forges.
De defensie- of wachttorens hebben meestal twee of drie verdiepingen die met ophaalbare ladders bereikbaar zijn. De openingen tussen de verdiepingen zijn heel nauw. Zodoende is het voor de piraten zeer moeilijk naar boven te komen. Meer over torres .
Plaça de la Vila, een geschikte plaats om na de wandeling naar het kasteel even neer te strijken op een van de vele terrasjes van het gezellige centrum.
Het tegenwoordige Begur is een levendig en sfeervol stadje. Rond de laat gotische kerk, de Església de Sant Pere, zijn een tweetal pleintjes met rondom terrasjes. Aan de zijstraatjes bevinden zich een verscheidenheid aan restaurantjes die vooral in de weekenden druk door mensen uit de wijde omgeving bezocht worden.
Indianos
Indianos. In een aantal plaatsen aan de Catalaanse kust, waaronder Begur, staan opvallende herenhuizen. Deze beeldbepalende villa's zijn de erfenis van de Americanos of Indianos uit een periode van voorspoed en ondernemersgeest in de 18e en 19e eeuw.
De wandeling naar het kasteel voert langs een aantal van deze herenhuizen en wat hogerop staan witte huizen die het straatje een Andalusische aanblik geven.

Hier en daar staat een opvallend kastje! Begur blijkt katvriendelijk te zijn en verstrekt water en voer aan deze door het dorp dolende viervoeters.
Rond Begur zijn veel vakantieverblijven (Aiguafreda, Aiguablava, Fornells, Sa Riera, Sa Tuna), toch is de schoonheid van dit deel van de kust niet aangetast en is het landschap bespaard gebleven van de verwoestende werking van het massatoerisme, zoals dat wel is gebeurd op een aantal plaatsen in het zuidelijk van Palamós gelegen deel van de Costa Brava.