L'Escala Costa Brava....
...La Bisbal de L'Empordà, hoofdstad van de keramiek...
Palamós - Museu de la Pesca
Badia de Palamós. De vrijwel naar het zuiden gekeerde Baai van Palamós, omzoomd door het brede strand van Sant Antonio de Calonge en een ruime boulevard, eindigt in het oosten bij de haven van het op een schiereiland gelegen Palamós.
Het relatief nieuwe torentje op de gotische Santa María del Mar de Palamós.
Afgezien van de opzet van de straatjes, de gotische Santa María del Mar en een paar kanonnen, herinnert niets aan de ommuurde, middeleeuwse havenstad, die Palamós ooit was. De militaire betekenis heeft de stad al lang verloren en de visserij, het thema van deze pagina, is al eeuwen de traditionele activiteit waar Palamós zijn bekendheid aan ontleent. Met name de rode "gambas de Palamós" is voor menigeen een waar begrip.
De vissers verlaten 's morgens vroeg de haven en keren in de namiddag weer terug naar Palamós. Net als in Port de la Selva El Port de la Selva wordt de vers gevangen vis aansluitend op de visafslag aan de man gebracht en het gebeurt ook op vergelijkbare wijze. De lopende band die de blauwe kratjes met vis langs de kopers voert, vormt daarbij de scheiding tussen de twee werelden, die van de vissers met de afslagklok aan de ene kant en die van de winkeliers, gezeten op de bankjes en met de vinger aan de knop aan de andere kant. In tegenstelling tot de visafslag in El Port de la Selva kunnen particulieren meteen daarna de verse vis in de, binnen het beursgebouw gelegen, viswinkels kopen. Dit alles bij elkaar vormt een bedrijvigheid, met een aan "vers" verbonden urgentie, die het bekijken waard is.
De teranyina Estrella Polar, een recente aanwinst van het museum. Het is een vissersboot van het type dat ook in L'Escala gebruikt werd voor de vangst van ansjovis.
Naast de visafslag staat een havengebouw uit begin vorige eeuw, industrieel erfgoed van Palamós. Dit voormalig pakhuis huisvest sinds enkele jaren het zeer toepasselijk museum "Museu de la Pesca", voor geïnteresseerden in de visserij zeker de moeite van een bezoek waard. Dit visserijmuseum gaat een stuk verder dan het museum in L'Escala , waar vooral een lokaal sfeerbeeld wordt gegeven, dat betrekking heeft op de vangst en verwerking van ansjovis en heel specifiek is voor L'Escala. In Palamós wordt de visserij op de wateren voor de Catalaanse kust in een breder verband gepresenteerd, Natuurlijk gaat het ook over de verbondenheid van Palamós en zijn bewoners met de visserij, maar het gaat vooral over vissoorten, vismethoden, boten, scheepsbouw, navigatie, etc.. Zowel de historische als de huidige en toekomstige aspecten van de visserij komen aan bod.
Foto's op de vloer van de entree maken meteen duidelijk waar het in dit museum over gaat: een groot aantal blauwe kratjes, gevuld met een verscheidenheid aan vis, leggen onmiskenbaar het verband met de naast het museum gelegen visafslag.

Bij het verlaten van het museum herinnert het op een wand geprojecteerde beeld van een visgraat nog maar even aan de rol van de vissers:
"Tussen jou en een vis daar is altijd een visser".