L'Escala Costa Brava....
...La Bisbal de L'Empordà, hoofdstad van de keramiek...
El Baix Empordà - Oude dorpen
Sant Jordi Desvalls. Een herkenbaar beeld in El Baix Empordà, een wat geïsoleerd gelegen dorpje te midden van akkers en in de verte de dicht beboste Sierra de Gavarres. El Baix Empordà kent veel van die aardige kleine dorpjes die vrijwel allemaal hun oorsprong in de middeleeuwen hebben. Elk dorpje in deze streek heeft zijn eigen charme.
Monells
Monells. Wellicht het mooiste en meest authentieke dorpje in de wijde omgeving. Het hele dorp is prachtig gerestaureerd. Bewonder het dorpsplein terwijl u zich onder de arcaden een "torrada amb tomàquet i pernil de pais" laat smaken.
Púbol
Púbol. Een onbeduidend plaatsje, maar bekend geworden omdat Dalí er voor zijn vrouw Gala een kasteeltje kocht. Dit woonhuis van Gala en later van Dalí is nu het veelbezochte museum "Casa-Museu Castell Gala Dalí".
Pals
Pals. Zowel naderend vanaf La Bisbal als vanaf Torroella de Montgrí zal de opvallende skyline van dit mooie stadje niet de aandacht ontsnappen. Het ligt dan ook op een heuvel. Omgekeerd leiden smalle straatjes naar een uitzichtpunt over de wijde omgeving.
Ullastret
Ullastret. Een boerendorp met een uitzonderlijk fraai middeleeuws kerkje. Het kerkje is erg in trek bij stelletjes die van heinde en verre komen om zich hier in de echt te verbinden.
Sant Julià de Boada
Sant Julià de Boada. Een klein maar bijzonder kerkje. Bijzonder door zijn eenvoud; het gaat hier om een vroeg-romaans kerkje uit de 9e eeuw.
Romanyà de la Selva
Romanyà de la Selva. Nog een prachtig romaans kerkje. Het is te vinden in het gehucht Romanyà de la Selva in de bosrijke omgeving van de Sierra de Gavarras.
Peratallada
Peratallada. Smalle steegjes met een overdaad aan bloemen zoals de bouganvilea en de bignonia, restaurantjes een kasteel en een versterkte kerk maken dat dit middeleeuwse stadje, gelegen tussen La Bisbal en Pals, een bezoek verdiend.
Voor wie er niet genoeg van kan krijgen, er zijn nog meer dergelijke dorpjes: Madremanya, Cruïlles, Vulpellac, Vitor, Palau Sator.