L'Escala Costa Brava....
...een palet van okerkleuren spiegelend in het water van de Onyar...
Girona
Riu Onyar. "Hangende huizen", hét beeldmerk van de stad Girona.
Girona is de hoofdstad van de gelijknamige provincie. Met zijn okerkleurige gevels hangend boven het water van de Onyar, het middeleeuwse centrum met de vele tientallen arcaden en de gezellige de Rambla, de resten van de Romeinse stadsmuren, de Arabische baden, de joodse wijk El Call, de monumentale kathedraal en nog een aantal bijzondere monumentale gebouwen en musea is Girona een bezoek meer dan waard.


El cul de la Lleona Een mooi punt om een bezoek aan de stad te beginnen is het beeldje hiernaast - een beeldje met een verhaal.
Dat verhaal wil dat als je het achterste (cul) van deze leeuwin hebt aangeraakt, je Girona in je hart sluit en je zeker nog vaker naar de stad zult terugkeren. Het verhaal houdt verband met een ritueel dat elke nieuwe bewoner van de stad moest ondergaan. Om erbij te horen! Echte Girundenses kussen het achterste van de leeuwin!
Dit standbeeldje, een leeuwin die in een zuil omhoog klimt, staat al jaren op het Plaça Sant Feliu. Het zou ooit aan een herberg hebben toebehoord.
Komend vanaf de parkeerplaats Jutjats (Justitiegebouw) aan de westelijke kant van de Onyar loop je bij dit beeldje de historische stad Girona binnen. Het zuiltje is enkele meters hoog, maar om de bezoeker te gerieven is er een ijzeren trapje bijgeplaatst.
Water drinken uit de Font de Canaletes op de Rambla de Canaletes in Barcelona heeft precies hetzelfde doel, maar dan voor Barcelona. Doen!
Ex-col.legiate de Sant Feliu
Ex-col.legiate de Sant Feliu. Vlak bij La Leona staat de Sant Feliu, vernoemd naar de martelaar Sant Feliu, de patroon van de stad Girona ten tijde van de bouw.
Historisch centrum
Historisch centrum. Een kleine omweg van de Sant Feliu naar de kathedraal voert langs een aantal belangrijke historische gebouwen in het gebied buiten de stadsmuren.
Catedral Santa Maria de Girona
Catedral Santa Maria de Girona. De kathedraal van Girona, en imposant en opmerkelijk gebouw met een indrukwekkende en lange bouwhistorie, waarbij meerdere kerken in elkaar verweven zijn.
Middeleeuws Girona
Middeleeuws Girona. Smalle steegjes en trapjes in de joodse wijk El Call en overdekte galerijen met arcaden aan het Plaça del Vi, La Rambla en omgeving, het sociaal en commercieel centrum van Girona.
Muralles
Muralles. De oude stad was destijds omgeven door stadsmuren, die geheel verwoest werden. In de 19e eeuw werden de muren langs het oostelijke deel herbouwd. Ze kunnen nu bewandeld worden.
Riu Onyar
Riu Onyar. In de 19e eeuw ontwikkelde de stad zich aan de overkant van de Onyar, de wallen werden afgebroken en er werden bruggen gebouwd. De huizen langs de oevers zijn bepalend geworden voor het stadsbeeld van Girona.
Musea
Musea. Girona, een aangename stad om buiten door te brengen, beschikt ook over musea van uiteenlopende aard, o.a. over de historie van de stad en in het bijzonder over de joden die in er woonden.
Temps de Flors
Temps de Flors. Een jaarlijks terugkerende expositie van bloemsierkunst die gedurende een week de oude stad beheerst, waarbij artistieke uitingen met bloemen de patio's en historische gebouwen een heel ander aanzien geven.
Parc de la Devesa, een stadspark met 2500 platanen, sommigen meer dan 50 meter hoog, op een gebied van een kleine halve kilometer in het vierkant - een oase van rust midden in de stad, ingeklemd door de rivieren de Ter en de Onyar, op slechts enkele honderden meters afstand van het drukke centrum.