L'Escala Costa Brava....
...een van de dertig mooiste baaien ter wereld...
Musea

Mocht het weer niet helemaal meewerken dan is er, naast de musea van Dalí en de Ruïnes d'Empúries, nog een breed scala aan andere musea. En ook zonder dit excuus loont het de moeite een bezoek aan deze musea te brengen. Hieronder een selectie van musea die ook in meer detail op deze site beschreven zijn - met name musea met streekgebonden cultureel en industrieel erfgoed.

Ruïnes d'Empúries
Empúries. Ruim 2500 jaar geleden vestigen zich Grieken zich op een rots voor de kust bij L'Escala. Romeinen volgen en Emporion wordt gesticht. Met het einde van het Romeinse Rijk raakt de stad onder het zand bedolven. Begin vorige eeuw werd de stad weer bloot gelegd.
Museu de l'Anxova i de la Sal
Museu de l'Anxova i de la Sal. Een verhaal over vissers, zoutwinning, verscheping, opslag en zouten van ansjovis. Een combinatie van prachtig fotomateriaal en een aantal gebruiksvoorwerpen.
Salvador Dalí
Salvador Dalí, onlosmakelijk verbonden met de Empordà, waar hij zich door het landschap en de tramontana liet inspireren. Op drie locaties - de Dalí-driehoek - is zijn werk en leven in beeld gebracht: Figueres, Portlligat en Púbol.
Museu del Suro
Museu del Suro. Wat nog rest van de kurkindustrie in Palafrugell is een fraai museum. Het gehele proces en de ontwikkelingen in de mechanisatie van het vervaardigen van kurken wordt er uit de doeken gedaan.
Terracotta Museu
Terracotta museu. Een van de oude keramiekbedrijven in La Bisbal d'Empórda is ingericht als museum, compleet met ovens en machines voor industriële keramische producten.
Ecomuseu farinera
Ecomuseu-Farinera, een voormalige maalderij, aangedreven door een watermolen, aan de rand van het Castelló d'Empúries. De nog werkende maalderij verkeert nog in de oorspronkelijke staat van begin vorige eeuw.
Museu Castell de Peralada
Museu Castell de Peralada (Convent del Carme). Een prachtig medéjar cassetteplafond, een indrukwekkende bibliotheek, een unieke verzameling glaswerk en in de kelders van de abdij, zeer oude wijnvaten en andere bij het wijnbereidingsproces benodigde attributen.
Museu dels Volcans
Museu dels Volcans. Dit museum is onderdeel van het in het centrum van Olot gelegen Museu de Comarcal de la Garrotxa. Het toont de geologische achtergronden van de streek.
Vlindermuseum
Mariposario, een museum met levende tropische vlinders vlakbij Castelló d'Empúries.
Museu del Joguets
Museu del Joguets. In het voormalige Hotel Paris in Figueres is het bijzonder originele Museu dels Joguets gevestigd, een museum met een grote collectie kinderspeelgoed uit alle tijden.
Castell de Sant Ferran
Castell Sant Ferran. Een gigantisch militair fort vlak bij Figueres dat tot in de Spaanse Burgeroorlog nog gefunctioneerd heeft.
Museu Capitular, Girona
Museu Capitular horend bij de kathedraal van Girona. Naast vele religieuze voorwerpen is hier het beroemde Tapiz de la Creación te bewonderen. Een (schaars verlichte) zaal is geheel aan gewijd aan dit unieke wandkleed.
Museu del Cinema
Museu del Cinema. Een boeiend museum in Girona voor iedereen over de ontwikkeling van de film van het Chinese schaduwspel via de camera obscura en de toverlantaarn tot en met de cinemascoop.
Musea in Girona
Musea in Girona. Naast het Museu Capitular en het Museu del Cinema zijn er in Girona nog meerdere interessante musea, zoals het Museu d'Història de la Ciutat, Museu d l'Art, Museu Arqueològic en het Centre Bonastruc ça Porta.
Musea de la Pesca
Museu de la Pesca. Een prachtig museum over de visserij aan de Costa Brava, vroeger en hedendaags, in een voormalig pakhuis in de haven van Palamós.
Jardí  Botánic de Cap Roig
Jardí Botánic de Cap Roig. De liefhebber van planten kan op Cap Roig bij Calella de Palafrugell terecht. De kaap herbergt een prachtig aangelegde tuin met meer dan 1000 botanische soorten, met name cactussen.
Celler Oliveda
Celler Oliveda. Een curieus museum treft u aan op de bodega van Grup Oliveda in Capmany. Tegelijk met uw wijninkopen kunt u het particulier museum bewonderen met onder meer een verzameling van duizenden wijntappen.
Can Quintana
Can Quintana, een van de monumentale gebouwen in Torroella de Montgrí, herbergt een aardig museum dat gaat over het Middellandse-Zeegebied en de relatie die de streek ermee heeft.
Sant Joan de les Abadesses
Sant Joan de les Abadesses. Het klooster beschikt over een klein, maar mooi ingericht museum met prachtige stukken uit de 12e tot 20e eeuw, afkomstig van het klooster en de andere kerken van Sant Joan de les Abadesses.
Casa Galibern
Casa Galibern, een monumentaal pand in koloniale stijl, in de 19e eeuw gebouwd door een van de vele "Americanos" die terugkeerden naar hun geboorteland. Het huis in Torroella de Montgrí is opengesteld voor het publiek en er worden wisselende exposities gehouden.

Dit is geenszins een compleet overzicht. Naast deze musea zijn er nog een aantal stads- en streekmusea zoals het Museu de L'Empordà in Figueres of het Museu Arqueològic Comarcal in Banyoles en diverse musea met kunstcollecties.