L'Escala Costa Brava....
...een informatieve site over L'Escala en omgeving met veel foto's...
L'Escala - Actueel - 2009

30-09-09 - Jornades Gastronòmiques del Suquet de Peix
Op zondag 4 oktober kan er tijdens het Festa de l'Anxova weer volop ansjovis worden gegeten . Het feest is tevens de start van de gastronomische dagen, waarbij het gerecht "Suquet de Peix" centraal staat . Een 16-tal restaurants doen er dit jaar aan mee. Bekijk de menu's van alle deelnemende restaurants in de brochure .


07-09-09 - Passeig del Mar - slot
De Passeig del Mar is inmiddels al weer twee maanden in gebruik. Ter afsluiting van de serie berichtjes rondom de Passeig del Mar, hieronder nog twee foto's, overgenomen van de nieuwsrubriek op de site van de gemeente L'Escala (www.lescala-empuries.com).

Een initiatief van de redactie van de gemeentelijke site, waarbij degenen die de berichtgeving op die site over de passeig hebben gevolgd werden opgeroepen om naar de Passeig te komen, heeft geresulteerd in onderstaande foto. Een kleine 100 trouwe lezers van de site hebben aan de oproep gehoor gegeven.

De eerste fase van de renovatie is gereed. Het betrof met name een vernieuwing van het door de storm op 26-12-08 verwoeste zeefront. In een tweede fase krijgt de inrichting van de Passeig nog een grondige beurt.


02-09-09 - Festa Major
Op 2 september, de dag van Santa Máxima, beschermvrouwe van L'Escala, is het Festa Major van L'Escala officieel van start gegaan met een processie met de relieken van Santa Máxima. Het eerste deel van de processie, die dit jaar voor het eerst plaatsvond, ging per sardinal over zee naar La Platja. De stoet trok vervolgens door de Carrer Máxima over een 100 m lang tapijt van zout en zand naar de kerk. De feestelijkheden met muziek, dans en diverse activiteiten voor jong en oud, duren tot en met 5 september.


05-08-09 - Opening informatiecentrum "Maram"
Onlangs is het informatief en educatief centrum "Maram" geopend. In het centrum komt men alles te weten over de visserij in L'Escala. Het is gevestigd in het gebouw van de visafslag aan de vissershaven "La Clota".


24-07-09 - Portalblau
Van 1 tot 16 augustus beleeft het mediterrane festival Portalblau haar tweede editie: film, poëzie, beeldende kunst, gastronomie, en vooral muziek, op diverse locaties in l'Escala. Kijk voor het programma op "Portalblau".


20-07-09 - Passeig in gebruik
Alhoewel nog niet helemaal klaar, de Passeig del Mar is sinds enkele dagen weer in gebruik, zowel voor voetgangers als voor het overige verkeer.

Er is hard gewerkt om de ingrijpende klus in ongeveer drie maanden tijd te klaren. De passeig heeft over een lengte van 550 meter een geheel nieuw zeefront gekregen en is over nog eens 180 meter aangepast. De 770 meter lange passeig heeft een nieuw plaveisel gekregen. Ook nieuw: via trappen is een tweede lager en vlak langs het water gelegen paseo te bereiken. Naast het voetgangersgebied, twee rijbanen voor auto's en een parkeerstrook, is er nu ook een strook voor fietsers. Jammer dat de strook aan de andere kant van de weg ligt. Het "paseo"-gevoel zal daardoor bij de fietser wat beperkter zijn.


19-07-09 - L'Escala10 nummer 3
Het 3e nummer van L'Escala10 is recent verschenen en is verkrijgbaar bij de boekhandel en het toeristenbureau. Dit driemaandelijkse glossy tijdschrift over L'Escala (in het Catalaans en het Frans) is ook op het internet te lezen .


11-07-09 - Passeig binnenkort weer te bewandelen
Het ziet er naar uit dat er deze zomer nog over de Passeig del Mar gewandeld kan worden. Momenteel wordt de laatste hand gelegd aan het plaveisel. Medio juli kan weer gewandeld worden. De werkzaamheden worden dan tijdelijk onderbroken.


11-07-09 - Bronzen cobla verplaatst
Afgelopen week is de bronzen beeldengroep van de cobla van zijn plaats op La Platja gelicht en verplaatst naar de Passeig LLouís Albert (hoek Avda Avé Maria).

Behalve het feit dat de bronzen cobla het zicht op de zee ontnam, is gebleken dat de plaatsing destijds niet geheel legaal was. Het strand, waar het monument (deels) op stond, behoort tot de kunst en valt niet onder de bevoegdheden van de gemeente. Maar de huidige locatie is ook 'eervol': vlak bij de plek waar al jaren de Aplec de Sardana wordt gehouden en de straat is vernoemd naar LLouís Albert, een sardana componist uit L'Escala.


10-06-09 - Passeig del Mar krijgt vorm
De bouw van de zeewering nadert zijn voltooiing. De wal van stenen ligt op zijn plaats en het storten van de nieuwe muur is ver gevorderd. Het beeld vanaf zee heeft daarmee zijn nieuwe aanzien gekregen. Ondertussen is er een inspraakprocedure gestart voor de inrichting en afwerking van de passeig.


21-05-09 - Vorderingen Passeig del Mar
Het werk vordert gestaag. Foto: de aansluiting op het bestaande deel aan de zuidkant. De ruim 500m lange muur staat weliswaar ca. 2 m terug t.o.v. de oude muur, maar deze ruimte zal volgens een recente wijziging in het plan toch worden benut. Het vlakke, laag gelegen deel vóór de betonnen wand wordt óók een wandelpad, waardoor de Passeig twee niveaus zal krijgen. Het project zal deze zomer niet afgerond kunnen worden. Vanaf medio juli tot in september worden de werkzaamheden tijdelijk onderbroken.


18-05-09 - Aplec de Sardana
Na een periode van relatieve rust voor de liefhebbers van sardana is er op 7 juni weer volop te genieten in L'Escala tijdens de 34e Aplec de la Sardana. Op de gebruikelijke plaats aan de Passeig Lluís Albert zullen vier cobla's, waaronder La Principal de L'Escala, weer tientallen sardana's ten gehore brengen. En natuurlijk wordt er de sardana gedanst.
Vanaf woensdag 1 juli zullen er weer wekelijks sardana's gespeeld en gedanst worden op de Plaça de la Sardana (elke woensdag om 22:00; zie ook ).
Vermeldenswaard is het feit dat L'Escala onlangs is benoemd tot "Ciutat Pubilla de la Sardana 2010". Er is ook reden genoeg voor deze benoeming: een actieve "Agrupació Sardanista Escalenca Avi Xaxu" () én een rijke traditie met ruim 150 aan L'Escala opgedragen sardana's en veel uit L'Escala afkomstige componisten van sardana's, waaronder de vermaarde Josep Vicens i Juli, meer bekend als l'Avi Xaxu.


17-05-09 - Weekmarkt op nieuwe locatie
De markt op zondagochtend is verplaatst naar een nieuwe locatie. De 90 kramen van deze drukbezochte weekmarkt hebben nu volop de ruimte op en rond Plaça de L'Univers. De kramen staan opgesteld vanaf Passeig del Riells tot aan Passeig del Mar, een stukje van Camí Ample en de parkeerplaats achter Edifici Terraza del Mar.


16-05-09 - Anxoves de L'Escala op TV
Op de Catalaanse TV is een aardige reportage te zien geweest over de ansjovis van L'Escala. Diverse facetten van dit gerenommeerd Escalencs product passeerden de revue. Weliswaar in het Catalaans maar toch aardig om te bekijken. Zeker voor degenen die bekend zijn met L'Escala.
Bekijk de reportage.


13-05-09 - "Arrels del Ví"
In het weekend van 30 en 31 mei zijn bodega's uit de streek rond L'Escala aanwezig op de wijnbeurs "Arrels del Ví" in Sant Martí d'Empúries. Veertien wijnproducenten van de D.O. Empordà zullen daar hun wijnen presenteren en vooral ook laten proeven.
Lees meer over de D.O. Empordà.


13-05-09 - Trobada de Puntaires
Komende zondag (17 mei) schuiven tientallen dames en een enkele heer weer aan aan een lange rij tafeltjes in Carrer del Port en Plaça Pekin om daar gezamenlijk een huiselijke bezigheid te bedrijven: kantklossen. Voor de middag zijn de werkzaamheden van de puntaires te bewonderen. Aansluitend zijn de prachtige werkstukjes ook in het gemeentehuis te zien.
Lees meer over puntaires.


11-05-09 - Triumvirat Mediterrani
De Iberiërs, Grieken en Romeinen van ruim 2000 jaar geleden herleefden dit jaar opnieuw tijdens de 14e editie van de Triumvirat Mediterrani. Afgelopen weekend waren er weer veel mensen op de been om de legeroefeningen, gevechten van gladiatoren, slavenhandel, het dagelijkse leven op een legerkampement en dergelijke te aanschouwen, maar natuurlijk ook om een bezoek te brengen aan de Mercat grecoromà, een markt in een antieke sfeer, met diverse regionale producten. De organisatoren - de Escalencse middenstand, de gemeente en het MAC - willen met het toeristische evenement, naast ontspanning, ook een beeld geven van de oorsprong en historie van Empúries en L'Escala en hebben daarom de laatste jaren het accent wat verschoven van een nogal folkloristisch naar een meer authentiek karakter, zo valt in te lezen in het tweede nummer van l'escala10. Meer over het evenment:


08-05-09 - Vorderingen werkzaamheden Passeig del Mar
De bouw van de nieuwe zeewering is in volle gang. Terwijl aan de noordzijde nog gewerkt wordt aan een nieuw talud, zijn aan de zuidzijde ijzervlechters druk in de weer. Stukje bij beetje wordt de bekisting in noordelijke richting opgeschoven en wordt de nieuwe betonnen wand zichtbaar. Helaas hebben veel tamarisken inmiddels het loodje moeten leggen.


27-04-09 - Triumvirat Mediterrani
In het weekend van de 9e en de 10e mei herleeft de tijd van de Grieken en de Romeinen weer in L'Escala tijdens de 14e Triumvirat Mediterrani.
Tijdens de Setmana Gastronómica (1-10 mei), bieden diverse restaurants een speciaal menu aan.


22-04-09 - VII Marató d'Empúries
Op 3 mei vindt de 7e Marathon van Empúries plaats. De ruines van Empúries vormen zowel het begin- als eindpunt van het ruim 42 km metende parcours, dat loopt via de dorpskernen van l'Escala, Albóns en Sant Pere Pescador. Meer over dit evenement: www.maratoempuries.org.


21-04-09 - Reparatiewerkzaamheden Passeig del Mar
De aard en omvang van de reparaties aan de zeewering beginnen zich nu af te tekenen. De karakteristieke tamarisken die veel hebben geleden van de storm worden gespaard en zijn inmiddels gesnoeid. Delen van het zeefront worden momenteel verzwaard met grote rotsblokken. Onderstaande foto's geven een beeld van de werkzaamheden.


14-04-09 - Restauratie L'Alfolí
L'Alfolí de la Sal, een van de meest kenmerkende gebouwen van L'Escala, zal worden gerestaureerd. In het gebouw komt een expositieruimte en een vergaderzaal. Daarnaast is een deel van de ruimte bestemd voor het historisch archief.


08-04-09 - Een representatieve Passeig del Mar
Onlangs heeft de burgemeester een voorstel voor de renovatie van de Passeig del Mar gepresenteerd. Het gebied wordt verkeersluw gemaakt. De promenade komt een drietal meters verder van de zee af te liggen, waardoor de kustlijn meer het beeld van de Costa Brava krijgt. Verder komt er meer ruimte om te wandelen, de weg erlangs wordt smaller en de parkeerplaatsen verdwijnen. Ter compensatie voorziet het voorstel in een ondergrondse parkeergarage aan de noordkant van de Passeig (Ave María).
Momenteel wordt er gewerkt aan een noodreparatie van het meest beschadigde deel van de Passeig.


08-04-09 - Weekmarkt
De weekmarkt die voorheen op de Passeig del Mar plaatsvond, maar sinds enige tijd op de Cami Ample vanwege de slechte staat van de Passeig, keert in mei terug naar de Passeig. De markt zal worden gehouden op het gebied tussen Plaça de L'Univers en het eerste stukje van de Passeig en op de parkeerplaats aan het begin van de Camí Ample.


20-03-09 - Stormschade Passeig del Mar
Tijdens de storm op 26 december j.l. heeft de Passeig del Mar over een kleine honderd meter een forse schade opgelopen. Het grootst is de schade ter hoogte van C/ Llevant (tussen Phenicia en Frontmar). Het overige deel is beduidend minder beschadigd. Er wordt inmiddels aan het herstel gewerkt. Nog deze de zomer moet het werk klaar zijn. De weekmarkt keert in mei terug naar de Passeig.