L'Escala Costa Brava....
...een informatieve site over L'Escala en omgeving met veel foto's...
L'Escala - Actueel

23-11-14 - Een decembermaand vol activiteiten
Op 5 december, om vijf uur, wordt de kerstverlichting in het centrum van L'Escala weer ontstoken. Het is tevens het begin van een groot aantal activiteiten in de decembermaand, met ondermeer de kerstmarkt op Carrer Maranges en Plaça Pekin op 6, 7 en 8 december. Vanaf 6 december is in het CER de tentoonstelling van de "Pessebre de Sant Martí d'Empúries a finals del S. XIX", een maquette in kerstsfeer van Sant Martí aan het einde van de 19de eeuw. Cor Indika zal de kerstmarkt opluisteren met kerstliederen (7 december). En verder is er een kerstconcert door de Escola Municipal de Música El Gavià (Sala Polivalent, 14 december) en twee concerten in de reeks Concerts Clàssics l'Escala - Empúries: een concert voor viool en piano (Alfolí de la Sal, 7 december) en "Concert de Nadal - Eclèctiques" (Esglesia de Sant Pere, 21 december, info ). Op 20 december verzorgt de chef-kok van Mas Concas een Workshop "Gastronomische Kerst". Dit en nog veel meer is te vinden in de agenda van de gemeente L'Escala .


08-09-14 - Ruta de la Tapa de l'Anxova
Het is inmiddels een jaarlijkse traditie geworden, de "Ruta de la Tapa de l'Anxova". Elk jaar doen er meer restaurants en bars aan mee, dit derde jaar zijn het er 41. En ook dit jaar zijn er weer prijzen te winnen zoals een diner voor twee personen bij het befaamde toprestaurant Celler de Can Roca in Girona of gratis deelname aan de Ruta in 2015! Deze culinaire tocht door L'Escala is een onderdeel van het al veel langer bestaande Festa de l'Anxova - een feest ter promotie van de ansjovis van L'Escala. Dit feest wordt dit jaar gehouden op zondag 5 oktober (11:00 uur). De tapas van de Ruta de la Tapa de l'Anxova worden geserveerd op 26, 27 en 28 september en 3, 4 en 5 oktober.

Meer over het Festa de l'Anxova.
Meer over de Ruta de la Tapa de l'Anxova.
Brochure met meer informatie over de Ruta de la Tapa de l'Anxova, zoals de deelnemende restaurants en bars.


08-08-14 - Festa Major 2014
Met de openingstoespraak op zaterdag 30 augustus gaat het Festa Major 2014 officieel van start. Gedurende het 5 dagen durende dorpsfeest zal er weer van alles te zien en te beleven zijn, waaronder: castellers, gegants, veel sardana, straatmuziek, sport, botifarrada, diverse activiteiten voor de jeugd, disco en concerten (gevolgd door bal) met muziek van La Selvetana en La Maravella.
Op 3 september zal het Festa Major weer worden afgesloten met een "Pyromusical", een groots vuurwerk begeleid door muziek (22:00 uur).
  Zie het complete programma.
  Meer over het Festa Major.


11-06-14 - "Vies Braves" - Zwemmen op open zee
Vanaf komende maand bestaat de mogelijkheid om op open zee veilig te kunnen zwemmen. De markering met strandbakens wordt daartoe uitgebreid met twee stroken: een route van Platja de Riells naar Platja del Port d'en Perris en een route van de haven naar Illa Mateua, een afstand van in totaal 3 km. De routes vormen een onderdeel van de Vies Braves (ruwe wegen), een publiek netwerk van zwemroutes voor de Costa Brava.


26-05-14 - Fira Arrels del Vi - proef de lokale wijnen in Sant Martí d'Empúries
In het weekend van 7 en 8 juni wordt in Sant Martí d'Empúries de 7de "Fira Arrels del Vi" gehouden, een professionele wijnbeurs met D.O. Empordà wijnen. Voor de wijnliefhebbers is dit een uitgelezen mogelijkheid om een aantal lokale wijnen te proeven. Maar liefst 22 cellers (wijnhuizen) zijn vertegenwoordigd op deze beurs. Lees meer over de D.O. Empordà wijnen .
Informatie: www.arrelsdelvi.com .


20-05-14 - Komend najaar start aanleg nieuw centrum
De gemeenteraad van L'Escala heeft onlangs ingestemd met de aanleg van de eerste fase van het nieuwe centrumplan, waarmee het hele gebied rondom La Platja geheel verkeersvrij zal worden. Komend najaar starten de werkzaamheden. Het gebied rondom Port d'en Perris komt in een later stadium aan de beurt.

Deze (artist) impressie van La Platja en La Riba geeft een indruk van hoe het centrum er ongeveer uit zal gaan zien. De straat verdwijnt en het hele gebied krijgt een uniform plaveisel. De Carrer del Port en (de huidige, lager gelegen parkeerplaats) La Riba worden met elkaar verenigd door het hoogteverschil te overbruggen met treden.


04-05-14 - Componist uit L'Escala wint councours "Sardana van het jaar"
Met de sardana "Doll d'amor" heeft de L'Escalencse componist Joaquim Hostench (derde van links) de finale van het concours "la Sardana de l'Any" gewonnen. De sardana werd door het publiek tijdens de uitvoering in het "Auditori de Barcelona" verkozen tot beste sardana van het jaar 2013. Het concours, georganiseerd door de Confederació Sardanista de Catalunya, werd dit jaar voor de 25ste keer gehouden.


26-04-14 - Een bijzonder bezoek bij Can Solivera
Regelmatig leiden Hans en Daida de Roos bezoekers rond door hun olijfgaard Can Solivera. Onlangs betrof dat een niet alledaags bezoek: Marianne Vos, samen met een groepje wielrensters van verschillende nationaliteiten. De groep was aan het trainen in de steile heuvels van het natuurpark PEIN de les Gavarres.

Bij het passeren van het Nederlandse familiebedrijf Can Solivera, gelegen aan de rand van het bosrijke natuurpark, stapten de dames van hun fiets en lieten zich rondleiden over het landgoed, waar de arbequina olijfbomen nu allemaal in de lenteknop staan.
Meer over een bezoek aan het familiebedrijf Can Solivera, waar op ambachtelijke wijze een mooie olijfolie wordt gemaakt van Spanje's beste olijvensoort, de Catalaanse arbequina.

Hans en Daida de Roos samen met de wielrensters.

25-04-14 - Els Pescadors de L'Escala krijgen "La Creu de Sant Jordi"
Op 24 april, het feest van Sant Jordi (zie ook ), ontving Els Pescadors de L'Escala La Creu de Sant Jordi 2014 (het kruis van Sint Joris) uit handen van Artur Mas, president van de Generalitat de Catalunya. Tijdens een ceremonie in het Palau de la Generalitat in Barcelona kreeg de groep deze culturele onderscheiding voor het instandhouden en uitdragen van de havanera en andere traditionele volksmuziek (zie ook ).


19-03-14 - Centrum verkeersvrij
Komend najaar zal worden gestart met de herinrichting en het verkeersvrij maken van de omgeving van La Platja en Port d'en Perris. In de aanloop naar dit omvangrijke project is inmiddels begonnen met de voorbereidingen voor een alternatieve parkeerplaats. De bebouwing op een onlangs aangekocht terrein van 2000m2 aan de Avinguda Ave Maria (ter hoogte van Carrer la Torre) wordt gesloopt. De parkeerplaats gaat plaats bieden aan 60 auto's, ongeveer hetzelfde aantal dat door de herinrichting verloren zal gaan (La Riba, La Punta en Port d'en Perris).


08-03-14 - Pirinexus genomineerd voor Fietsroute van het jaar
Op de onlangs in Amsterdam gehouden Fiets en Wandelbeurs behoorde de 353 km lange fietsroute Pirinexus tot de genomineerden voor de Fietsroute van het jaar 2014. De Vennebahn route werd uitverkoren tot de Fietsroute van het jaar. De Pirinexus route gaat door de Franse en Spaanse Pyreneeën, La Garrotxa en de Empordà, o.a. via L'Escala. Informatie over de fietsroute is te vinden op www.pirinexus.cat.


21-02-14 - Carnavalsoptocht 2014
Zondag 2 maart trekt de jaarlijkse Carnavalsoptocht weer door de straten van L'Escala met niet minder dan 17 wagen, 22 loopgroepen en meer dan 1000 deelnemers. De optocht start om 11 uur op de Avinguda Girona en gaat, zoals gebruikelijk, via de Avinguda Ave Maria naar zee en vervolgens naar La Platja. Agenda Carnaval 2014 L'Escala:  .


Nieuwsberichten t/m 2013