L'Escala Costa Brava....
...L'Escala, Embarca-t'hi...
L'Escala - Sant Pere

Toen L'Escala rond 1680 een kleine 100 inwoners telde kreeg het dorp een eenvoudige kerk die niet lang daarna in 1700 door bliksem werd getroffen. In 1701 werd begonnen met de bouw van een nieuwe kerk, de huidige Sant Pere. De sobere en nogal massieve kerk heeft één schip met aan beide zijden kapellen tussen de steunberen. De kerk is gebouwd in gotische stijl, maar heeft een renaissance voorgevel met barokke ornamenten. Het jaartal 1761 boven in de gevel betreft het jaar waarin de bouwactiviteiten beëindigd werden. De toren die de rechterzijde van de gevel moest flankeren is er nooit gekomen. Boven het roosvenster in de voorgevel staat Santa Màxima, patrones van L'Escala.

Boven de ingang en ook boven het hoofdaltaar staat een beeld van Sint Petrus, de apostel waarnaar de kerk vernoemd is, afgebeeld met een sleutel in zijn hand.

Festa del Carme
La Verge del Carme. In een zijkapel vinden we Nostra Senyora del Carme, patrones van de zeevarenden, geplaatst voor de dageraad voor de kust van L'Escala. Eens per jaar, tijdens het Festa del Carme, wordt het beeld van de sokkel gehaald voor een processie over zee.

Monumenten