L'Escala Costa Brava....
...La Bisbal de L'Empordà, hoofdstad van de keramiek...
Peratallada
Even ten oosten van La Bisbal d'Empordà ligt de gemeente Forallac, een samenvoeging van een aantal pittoreske middeleeuwse dorpjes. Een van die dorpjes, het mooiste en meest authentieke, is Peratallada. De rijke historie van dit dorpje gaat schuil achter een overdaad aan bloemen. Bijna even opvallend zijn de vele restaurantjes die het dorpje telt.
Torre de les Hores en Torre de l'Homenatge
De gracht rond Peratallada
Het ommuurde stadje met veel restanten uit de 11de tot 14de eeuw, wordt gedomineerd door een imposant kasteel, nu in gebruik als hotel. Het oudste deel is een fort, een enorme donjon omgeven door een verdedigingsmuur, enigszins verheven gelegen op een rots als ondergrond. Zowel de muur als de vierkante toren, de "Torre de l'Homenatge", zijn voorzien van kantelen. Naast dit fort liggen de, rond een binnenplaats gegroepeerde, gebouwen van een paleis dat van later datum is. De markante donjon en de wat kleinere nabij gelegen "Torre de les Hores", een openbare klok, steken boven het stadje uit en zijn van veraf al te zien. Paratallada is gebouwd rond dit middeleeuws fort. Peratallada (pedra tallada), de naam zegt het al: uit steen gehouwen. Het bouwmateriaal is afkomstig uit de gracht die het vestingstadje omringt en die, soms tot wel 7 meter diep, is uitgehouwen in de stenen ondergrond. Een deel van deze uit de 12 en 13 eeuw daterende ringvormige gracht, met name het stuk bij de stadspoort, de "Portal de la Verge" aan de noordkant van het dorp, is bewaard gebleven.
L'Església de Sant Esteve.
Buitenmuurs, aan de noordkant van het stadje, ligt de 13de-eeuwse romaanse L'Església de Sant Esteve, een opmerkelijke twee-schepige kerk, bestaande uit een spits- en een rondbooggewelf, met daartussen bogen die rusten op vierkante pilaren. Het derde gewelf is er niet meer. Die asymmetrie is terug te vinden in de voorgevel. Het deel voor de kerk loopt door in de platte klokkentoren. In een viertal gaten in de vorm van een spitsboog hangen de klokken. De achterkant wordt afgesloten door halfronde absiden. Een bomenlaantje leidt van de stadspoort naar het kerkje.
Peratallada is vooral bekend om zijn talrijke restaurants en is daarom in de weekenden populair onder de Barcelonezen. Overal in het dorp zijn ze te vinden, die restaurantjes, vooral aan de Carrer Mayor en het Plaça de les Voltes, het gezellige dorpspleintje met rondom arcaden. Maar ook aan de smalle steegjes rond het kasteel en het, voor het kasteel gelegen, rechthoekige Plaça del Castell.
De Buganvilia hangt overdadig over de straatjes, zoals hier in de Carrer Mayor. Maar ook de oranje trompetas (bignonia), grote bloemen in de vorm van trompetjes, geven kleur aan het dorp (foto onder).