L'Escala Costa Brava....
...La Bisbal de L'Empordà, hoofdstad van de keramiek...
Torroella de Montgrí - Casa Galibern

Elders op deze site komen ze ook al ter sprake, de huizen van de Americanos of Indianos. Begur staat erom bekend, maar onder andere ook Torroella de Montgrí heeft er een aantal binnen haar grenzen. Een van deze statige koloniale woningen staat aan de Carrer Esgélsia. Op de sluitsteen in de boog boven een enorme deur staan de initialen "RB" van Ramón Galibern waarnaar het huis vernoemd werd en die - zoals velen in die tijd - halverwege de 19e eeuw Spanje verliet voor een betere toekomst en - na een succesvol bestaan in Brazilië - gefortuneerd terugkeerde en het huis liet bouwen (1875).

Omdat dergelijke huizen in de regel particulier bezit zijn, zijn deze veelal niet voor het publiek toegankelijk. Casa Galibern vormt daarbij een uitzondering. De huidige eigenaar Ramón Mascort Amigó - een achterkleinzoon van Ramón Galibern en stichter van de Fundació Mascort - stelt het huis beschikbaar voor exposities van de stichting en biedt daarmee tegelijkertijd de mogelijkheid het huis van binnen te bekijken.

Exposities. De exposities - in 2012 betrof het een prachtige collectie Catalaanse keramiek uit de 14e tot 19e eeuw - wisselen elk jaar en lopen van juni tot eind oktober. In de rest van het jaar is het huis in gemeubileerde staat te bekijken.

Door het huwelijk van Galiberns enige dochter met Ramón Mascorts grootvader kwam het huis in bezit van een vooraanstaande apothekersfamilie uit Torroella de Montgrí. De apotheek uit die tijd is in een van de vertrekken te zien.

Fundació Mascort. Naast het organiseren van exposities houdt de Fundació Mascort zich ook bezig met het uitgeven van boeken over onder andere kunst, natuur, historie en erfgoed.
Meer over het huis en de stichting.