L'Escala Costa Brava....
...een palet van okerkleuren spiegelend in het water van de Onyar...
Kathedraal Santa Maria de Girona
Een bezoek aan de kathedraal van Girona vergt een klim van bijna 100 treden. Maar het loont de moeite. Achter de monumentale trap en barokke voorgevel gaan 2 millennia aan bouwactiviteiten en de prachtigste kunstschatten schuil.
De imposante voorgevel van de kathedraal dateert uit de 17e en 18e eeuw. Het is het laatst gerealiseerdeonderdeel van de kerk, waaraan al sedert de 14e eeuw gebouwd werd. En ook vóór die tijd hebben op dezelfde plaats Romeinse en romaanse bouwwerken gestaan. De geschiedenis van 2000 jaar bouwactiviteiten is in de kerk met maquettes in beeld gebracht. Achter de voorgevel gaat een bijzonder gotisch gebouw schuil bestaande uit twee delen. Het oudste deel rondom het hoofdaltaar betreft een gotisch bouwwerk bestaande uit drie schepen. Bij het dwarsschip gaat dit over in een enkel schip met een breedte van maar liefst 22.8 meter, uniek in de gotische architectuur. De kerk is op het hoogste punt van Girona gebouwd en torent daardoor hoog boven de stad uit, een gezichtsbepalend beeld van Girona.

Onder: Een blik naar beneden op de historische gebouwen rondom de ruim 80 treden tellende trap: links Pía Almoina en beneden rechts Casa Pastors, nu het Palau de Justícia.
De fraaie gotische gevel van Pía Almoina.
Siersmeedwerk aan de regas van Casa Pastors.
De enorme, met koper beslagen kerkdeur.
Museu Capitular
Museu Capitular. In de kerk bevinden zich vele kunstschatten waaronder een verguld retabel en het beroemde Tapís de la Creació, een uitbeelding van het scheppingsverhaal uit de 11e eeuw.
Kloostergang. Aan de noordzijde van de kathedraal bevindt zich het uit de 12e daterende deel van het kerkcomplex: de kloostergang en de aan de voorkant van de kathedraal niet zichtbare enorme romaanse klokkentoren.
Torre de Carlemany. De kloostergang en klokkentoren (genoemd naar Karel de Grote) waren onderdeel van de oorspronkelijke romaanse kerk. De toren stak bij de bouw hoog uit boven de toenmalige kerk. Het enorme schip dat er in de 15e eeuw tegenaan is gebouwd dekt een zijde van de toren geheel af. Deze constructie ontstond begin 15e eeuw toen na lang overleg werd besloten niet door te gaan op de basilikale bouw van het reeds in gotische stijl uitgevoerde achterste deel van de kerk maar de rest van het bouwwerk uit te voeren als een eenschepige ruimte.
De bogen van de trapeziumvormige kloostergalerij worden gedragen door twee rijen zuilen met rij gedecoreerde kapitelen.