L'Escala Costa Brava....
...een palet van okerkleuren spiegelend in het water van de Onyar...
Girona - Muralles

Het historische deel van Girona ligt opgesloten tussen de Onyar aan westelijke zijde en een ruim één kilometer lange stadsmuur langs de gehele oostzijde van de stad. De stadswallen die de hele stad omgaven zijn van de Romeinse oorsprong. Ze werden als gevolg van alle oorlogen die de stad heeft moeten doorstaan volledig verwoest. In de 19e eeuw werd het oostelijk deel herbouwd. Bovenstaand deel van de muur, met links de Torre Gironella, bevindt zich achter de universiteit en is deels middeleeuws, maar bevat ook delen uit de 4e-5e eeuw v.Chr.

Paseig Arquelògic Palau dels àguiles

De muur kan vrijwel over de volle lengte, vanaf de Arabische baden tot het Plaça de Catalunya, bewandeld worden en biedt mooie uitzichten over de stad.
De oude universiteit van Girona is ondergebracht in een aantal monumentale gebouwen rondom het Plaça de Sant Domènec waaronder het 16e-eeuwse Palau dels àguiles met zijn bijzonder fraaie renaissance gevel.
Boven de poort prijkt het wapen van de stad gedragen door twee engelen en de tweekoppige adelaar, waarnaar het gebouw genoemd is.