L'Escala Costa Brava....
...een palet van okerkleuren spiegelend in het water van de Onyar...
Girona - Historisch centrum
Portal de Sobreportes. Twee enorme ronde torens flankeren de toegangspoort tot de oude Romeinse stad Gerunda. De Vía Augusta liep ooit door deze poort; de torens waren toen nog rechthoekig. Binnen de poort ligt het Plaça de la Catedral en even buiten de poort bevinden zich, op een steenworp afstand, de Banys àrabs en aan beide oevers van de Riu Galligants nog een aantal kerken en kloosters: de Església de Sant Lluc, de Ex-col.legiate de Sant Feliu, het Monestir de Sant Pere de Galligants en de Església de Sant Nicolau, samen met de kathedraal vijf interessante kerken op een gebied van nog geen 200 meter in het vierkant!
Església de Sant Lluc. Dit vrij onopvallende kerkje uit de 18e eeuw tegenover de stadspoort biedt tegenwoordig onderdak aan "El Castrum", een naam die verwijst naar de Romeinen. De harnassen, wapens en vlaggen van de "Manaies de Girona" worden hier bewaard. Meer over manaies:
Banys àrabs. De 12e-eeuwse Arabische baden zijn gebouwd volgens een Romeins concept voor publieke baden (thermen) in romaanse architectuur met enkele Moorse elementen. De Moren zijn er nooit aan te pas gekomen, want die waren in die tijd al verdreven uit dit gebied. Het gebouw heeft een aantal vertrekken met baden met verschillende watertemperatuur voor de verschillende stadia in het baden. Het (vloer)verwarmingssysteem is nog deels te zien. De mooiste ruimte is het apodyterium, de rustzaal met in het midden een fontein omgeven door slanke zuilen die een octagonale koepel dragen waardoor daglicht naar binnen komt. Deze bijzonder sfeervolle ruimte, die daglicht ontvangt via een lantaarn op het dak, wordt wordt met regelmaat voor tijdelijke tentoonstellingen gebruikt.
Torre de Cornella
Passeig Arqueològic (Pg. Reina Joana)
De Torre de Cornella hoort bij het klooster van de kathedraal, maar is ook een hoektoren van de stadsmuur. De trap op de voorgrond vormt de toegang van de Passeig Arqueològic, een pad door de prachtige tuinen aan de buitenkant en over de stadsmuren.
Een korte wandeling vanaf de stadspoort over het bruggetje over de Riu Galligants, vlak bij de Sant Pere de Galligants, biedt een mooie blik op de kathedraal die hoog uitsteekt boven de prachtige tuinen die op de helling zijn aangelegd.
Monestir de Sant Pere de Galligants
Sant Nicolau
Monestir de Sant Pere de Galligants, een voormalige benedictijner klooster uit de 12e eeuw, biedt tegenwoordig onderdak aan het Museu Arqeològic. De kerk heeft een typisch Catalaans romaanse architectuur, gekenmerkt door een grondplan in de vorm van een Grieks kruis, met de drie absiden aan één zijde. Recht er tegenover ligt het alleraardigste 12e eeuwse kerkje Sant Nicolau, een prachtig voorbeeld van de romaanse bouwstijl, één schip en een rechthoekige viering met aan drie zijden halfronde absiden. De plaatsing van de absiden aan drie zijden is niet gebruikelijk in Catalonië. Boven de viering is een octagonale koepel geplaatst, die evenals de absiden is versierd met Lombardische bogen. De regelmatig bij de romaanse kerkjes in Catalunya terugkerende octagonale vorm is een invloed uit het Heilige Land, destijds door de kruisvaarders geïmporteerd.