L'Escala Costa Brava....
...een palet van okerkleuren spiegelend in het water van de Onyar...
Girona - Centrum
El Call. Achter de kleurige gevels langs de Riu Onyar gaat het oude, maar levendige Girona schuil. De schilderachtige joodse wijk El Call is het oudste deel van de historische stad, gebouwd op de hellingen aan de rechter oever van de Riu Onyar. Oude gebouwen en talrijke smalle steegjes, pleintjes en trappen die dateren uit de 8e en 9e eeuw geven de wijk zijn specifieke sfeervolle karakter.
Pujada Sant Domènec, een van de straatjes in El Call loopt door een grote boog die deel is van het Palau dels Agullana, een adellijke woning uit de 14e eeuw. Het is een van de mooiste hoekjes in de wijk. De trap splits voor de boog in een trap naar de Església de Sant Martí Sacosta en een tweede trap die via de boog van Palau dels Agullana leidt naar Les àguiles, de universiteit.
Carrer de la Força, veel steegjes komen er op uit. Het is de verbinding tussen het Plaça de la Catedral met het Plaça de L'Oli, een gezellig pleintje met terrasjes onder platanen.
Escales de la Pera, een lange trap die afdaalt van het Plaça dels Apòstoles naast de kathedraal naar de Carrer de la Força. Het Centre Bonastruc ça Porta aan de Carrer de la Força geeft een beeld van de geschiedenis van de joden, die tot 1492 in deze wijk woonden. In dat jaar stelden de katholieke koningen Fernand II van Aragón en Isabella I van Catsillië hun voor de keuze: óf zich bekeren tot het Christendom óf vertrekken.
De Carrer dels Ciutadans, met voorname huizen met overdadig gedecoreerde balkons, vormt de verbinding tussen de El Call en het levendige centrum van Girona, gevormd door het Plaça de L'Oli, het Plaça del Vi, de Rambla de la Llibertat en de aangrenzende straatjes. Dit commercieel gebied dat in de middeleeuwen ontstond door verdere uitbreiding langs de Onyar, wordt gekenmerkt door vele tientallen bogen en galerijen.
Rambla del a Llibertat, een van de levendigste en gezelligste plekken in de stad met veel winkels en terrasjes De overdekte galerijen van de middeleeuwse gebouwen en de twee rijen platanen geven in de zomer een aangename schaduw. Al in de middeleeuwen was dit deel van Girona de marktplaats van Girona. De achterkant van de huizen aan de Rambla vormen het prachtige decor langs de Riu Onyar.
Modernisme. Soms hebben de eeuwenoude bogen moeten wijken. De platanen aan de Rambla verhullen hier en daar de prachtige gevels van gebouwen met een modernistische architectuur (rechtsboven). En ook verderop, aan de Carrer Argenteria, het verlengde van de Rambla de la Llibertat, zijn dergelijke gevels in variaties te vinden, zoals de hier afgebeelde IJssalon Can Dela (boven) en de modewinkel Massot (rechts).
Plaça del Vi. Ook op het langwerpige Plaça del Vi, een plein uit de 14e eeuw, overheerst het karakteris-tieke beeld met de brede arcaden en overdekte galerijen, een beeld dat ook terugkeert in de straatjes tussen dit mooie plein en de  Rambla. Girona dankt hieraan de terechte bijnaam: "Ciutat de los Voltes". Neem even een kijkje in de llibreria Les Voltes, een boekhandel waar Catalonië het hoofdthema is, "Centre de Catalanitat", zoals ze zichzelf profileren.
Ook aan het Plaça del Vi heeft het modernisme zijn sporen achtergelaten - twee totaal verschillende gevels aan het plein: links een gevel gedecoreerd met 'esgrafiados' (gesjabloneerde afbeeldingen) en rechts een modernistische gevel. Kijk, ook hier, vooral ook in de etalages en binnen.