L'Escala Costa Brava....
...een palet van okerkleuren spiegelend in het water van de Onyar...
Girona - Museu del Cinema

Een stapel enorme filmblikken in de entree van het museum, ze maken meteen duidelijk waar het in dit museum over gaat.

Lichtbeeldentheater

Het lichtbeeldentheater met toverlantaarn, een rariteit uit de pre-cinematijd voor amusement, was de voorloper van de echte bioscoop.

Chinees schaduwtheater Zoötroop voor interactief gebruik.

De meest uiteenlopende cinematografische apparatuur zoals projectoren, camera's, toverlantaarns, stereoviewers, zoötropen en kinderprojectoren maar ook Chinese schaduwtheaters, lichtbeeldentheaters, etc. zijn te zien in dit museum. Het museum is didactisch en interactief opgezet en is voor iedereen toegankelijk, ook als het gaat over optiek en chemie, belangrijke ingrediënten in de wereld van de film. De werking van de camera obscura wordt aanschouwelijk gemaakt met beelden van buiten.

Zoötroop Dit soort apparaten om beweging te simuleren staan er in allerlei uitvoeringen. Bovenstaand exemplaar wordt aangedreven door een stoommachine.

Het Museu del Cinema bezit een verzameling van duizenden voorwerpen en documenten, bijeengebracht door de cineast Tomás Mallol uit Sant Pere Pescador, die alle facetten van de ontwikkeling in beeld brengen vanaf de eerste voorlopers van de film, via de stomme film, tot en met de cinemascoop met breedbeeldprojectie op een scherm van "muur tot muur". Een museum dat, behalve de afkomst van de verzamelaar niets met de streek van doen heeft, maar voor iedereen, en zeker de liefhebber van het witte doek, een absolute aanrader is.